Ness
per en 27 Gener 2013
820 Vistes

És una Òpera de Wagner, basada amb un llibret anònim medieval del mateix títol. A Catalunya es pot trobar amb la traducció d'un Carles Riba joveníssim.

La història està composta de múltiples altres històries del món literari conegut: Llegenda de Sant Jordi, Jonàs, el per què de Tristany -veure el nom de Benjamí-, Teseu i les veles negres, etc.

Wagner només utilitza un tros de la història, l'enamorament de Tristany per culpa d'un filtre amorós que li dóna Isolda i, sobretot el tràgic desenllaç.

He triat una versió d'un director de la talla conservadora. Mariss Jansons, letó d'origen jueu.

En general la fan molt lenta. Zubin Mehta deu n'hi do, 19 minuts... Les escoles conservadores s'hi adormen una mica.

[https://www.youtube.com/watch?v=HGYWTjfqtZ8]

[https://www.youtube.com/watch?v=SCNALOOo5Pk]

Cal dir que musicalment el filtre amorós està en combinació entre el  violoncel, instrument que inicia la melodia i els clarinets que l'acompanyen amb els acords restants i li donen un aire espiritual...

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
fatal
27 Gener 2013
Modest
Jo he vist l'obre al Liceu i sem va fer llarga
28 Gener 2013
Ness
gairE. És llarga. Siegried, encara més, 4 hores i mitja; o la tetralogia, 4 òperes en quatre dies...crec que mataria a Wagner. Les feie massa llargues. Volia martiritzar la gent i es creia que era un Déu, de tan cregut. Un altre!!!
29 Gener 2013
Ness
Era un mita perquè era antijueu... i s'inspirava amb la idea del Super Home, molt comú en el Romanticisme i posteriorment, al nostre Modernisme. Darwinisme Social.
30 Gener 2013