Ness
per en 3 Maig 2013
701 Vistes

El que ens té acostumants la cultura musical actual és fer-nos creure que les simfonies tenen 4 moviments.

Doncs no.

Segons he pogut esbrinar TRES Moviments era fer-ho a la manera antiga. I Mozart té algunes simfonies a la manera antiga, com ja hem vist amb la París i ara mateix, La Praga,  Núm. 38 i també, en RE Major. KV . 504.

Aquesta també la dirigeix Hanrnoncourt però amb instruments originals i disposició "Järvi": Contrabaixos de 5 cordes de budell -fan servir uns arquests molt especials, amples, fixeu-vos-hi- a l'esquerra, i les timbales a la dreta; trompetes naturals així com, trompes sense pistons, les flautes són de fusta, els oboès i fagots sense modificar, amb les claus justes sense sofisticacions actuals.  Oi que sona bé?

(En uns discs que volten per casa vaig trobar un llibret que explicava les característiques de l'obra però normalment mai me'ls llegeixo fins haver acabat la simfonia. I vaig dir: La seva introducció recorda la d'una obertura d'una Òpera i, evidentment, la crítica que en feia el llibret, així ho especificava).

Una altra curiositat que m'ha semblat important perquè en alguna simfonia de Beethoven com la 4ª,  ho plasma és començar una simfonia amb un Adagio, amb una introducció lenta i després desenvolupa els temes -normalment A-B-A-B -pont i desenvolupament.

Se'n diu Praga perquè allà la va estrenar. Allà hi tenia una Troupe de seguidors més important que a Àustria mateix.

[https://www.youtube.com/watch?v=13cqJrYZAL0&list=PLEGKOC7mvop8dfp_md9TW9Yg5790BNwfR]

[https://www.youtube.com/watch?v=b8WXbO2x5ME&list=PLEGKOC7mvop8dfp_md9TW9Yg5790BNwfR]

[https://www.youtube.com/watch?v=0yyrLkTaDNs&list=PLEGKOC7mvop8dfp_md9TW9Yg5790BNwfR]

[https://www.youtube.com/watch?v=iPfU5Yj-b7Y&list=PLEGKOC7mvop8dfp_md9TW9Yg5790BNwfR]

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
ara està de moda fer arribar la Música al preu que sigui...està bé però l'originalitat també és important. Per cert, vaig la prova -ja sé que no és la mateixa simfonia- escoltar aquesta 38 i després la 41 amb en Järvi i, en Järvi no em va agradar. T'ho pots ben creure!!!
6 Maig 2013
Ness
a veure bo i millor si tenim en compte la mediocritat "conservadora" de l'antiga escola -allà hi incloc el seu pare, que té molt nom però no li trobo cap diferència entre ell i Haitink-.
7 Maig 2013
Ness
clar...el director només hi és per fer comèdia...davant de la càmera!
7 Maig 2013
Ness
alguns...
7 Maig 2013