Ness
per en 12 Maig 2014
658 Vistes

Tal com vaig apuntar ahir a l'article "Sorpresos", la presentadora del concert -ara també en dirien conductora- que anava explicant l'obra i miracles del què interpretarien la coral o l'orquestra de cordes a 4cordes o tots plegats, tenia una cultrura musical típica del país. Nul·la.

Jo no sé quina cultura musical té l'Escola "Fundació Llor", però segur que el públic que hi assistia encara era més ignorant. Podia ésser molt ric perquè aquesta escola -sortosament NO és de l'OPUS- és per a qui se la pot permetre.

És una escola elitista en què el català, l'anglès i el castellà són vehiculars en segons quines matèries, un model bastant opusià però reconec que mirant per sobre el projecte educatiu, no toca vores amb una escola d'aquest tipus, on pagues molt per edificar una escena de cartró pedra. Sembla bona...

De fet, i ara tornant al concert i les mancances culturals, gairebé tot eren això cançonetes i en tota cançoneta hi ha d'haver una lletra sinó no seria una cançó.

  • "Dona Nobis Pacem",  ens van dir que era d'autor anònim, però és de Mozart. I no és una simple cançó, és un cannon, cantat majoritàriament a Capella, sense instruments. El cor no estava preparat per cantar una peça tan elaborada d'entonació. la versió que us proposo, sí.

[https://www.youtube.com/watch?v=0TZPNfJfiQ0]

  • Heaven is wonderful place (gospel)
  • Hallelluyia (Leonard Cohen).
  • Stand by me (una cançoneta que la ballava en Travolta a no sé quina pel·lícula). (aquestes cançons estaven acompanyades per un baix elèctric, una guitarra, caixa flamenca i un saxòfon)

Deprés va venir la part "bona" però a  mi em va tocar els collons quan la presentadora en va dir-ne "cançons", quan es tractava de dos moviments d'un concert per a 2 flautes -originalment de bec però en el concert era una de cada, traverso i bec- de Vivaldi. Hauria pogut dir: "És un concert barroc per a cordes on els dos solistes són 2 flautes, però per no estendre'ns gaire, només interpretaran 2 moviments dels tres  de què consta". (Si és una escola de tan d'elit, una mica de cultura addicional no fa cap mal). RV 533. (I un clavecí de mentida).

[https://www.youtube.com/watch?v=1TgfqvR-GI0]

  • Puigsoliu de Joaquim Serra. Un Poema simfònic original per a Cobla però que ahir es feia amb un arranjament per a cordes. Francament quedava més apagat. El director de l'Orquestra Jove de La Selva és el mateix que va dirigir el concert i Director de A Quatre Cordes, Càndid Rodríguez. La versió que us presento el dirigeix ell mateix amb l'Orquestra Jove de La Selva, del 2012.

[https://www.youtube.com/watch?v=2n4R45lUzZ0]

He trobat la versió original per a Cobla de Puigsoliu, però  amb una Cobla que no sona prou bé. La Mil·lenària, de la Catalunya Nord. Opineu...

[https://www.youtube.com/watch?v=RLdQrXs_640]

I per acabar una selecció de cançons de la pel·lícula "Els nois del cor", coneguda amb el nom en castellà "Los chicos del coro". Orquestra de Cambra A Quatre Cordes i la Coral de la Fundació Llor.

  • Signore della Cimme.
  • Himne a la niut ( una ària d'una òpera de Rameau, versionada per a cor).
  • Ave Maria (originalment de Caccini, però que la van registrar per un altre compositor més modern).
  • Vois sur ton Chemin.

El director, en Càndid Rodríguez va estudiar direcció amb Francesc Llongueres -alummne de Celibidache- i en va ser col·laborador des del 1989 fins el 2000 en el pla de formació Orquestral de Virtèlia Escola de Música.

Actualment és el director titular de La Jove Orquestra de Cambra de Sant Boi del Llobregat, de La Jove Orquestra de Banyoles i L'Orquestra Jove de La Selva. Ha estat cap d'estudis muiscals de l'Escolania de Montserrat i ara és el Director de les Orquestres de l'Escolania de Montserrat.

L'Orquestra de Cambra a Quatre Cordes és la consolidació del darrer esglaó de tot un projecte d'orquestres de l'Escola Blai Net de Sant Boi del Llobregat, que va néixer oficialment l'octubre de 2004.

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
sí... va servir per desconnectar
12 Maig 2014
miquel pubill
la millor teràpia
12 Maig 2014
Ness
la música, del tot
13 Maig 2014
miquel pubill
amb això,no hi ha discusió.
13 Maig 2014