Ness
per en 16 d'Abril 2013
616 Vistes

...és en Bernard Haitink.

Us en vaig posar algunes obres dirigides per ell:

Però a ra he escoltat una versió de la 9a de Beethoven i m'ha deixat corpresa. Enriu-te'n d'en Järvi.

[https://www.youtube.com/watch?v=ykFYgJ-71iw]

És  més lenta en conjunt però més comprensible.

Això mateix és el què li he dit a la seva pàgina del Facebook, això sí, traduida a l'anglès pel senyor Google.

Benvolgut Maestro Haitink.

Ha estat una gran alegria redescobrir-lo després de tants anys.

A casa tenim alguns discos de vinil on feia de director, de molt més jove.

Ha estat un gran descobriment, gràcies a YouTube, tornar-lo a escoltar.

Primer va ser el Concert per a piano de Brahms núm.1 amb Emanuel Ax com a solista. Fantàstic! A casa tenim una versió d’Abbado / Brendl, però la seva versió encara em va agradar més. El fraseig instrumental era nítid i clar i, cap instrument trepitjava l’altre. El ritme més accentuat donava més solemnitat i poètica. Totes les dinàmiques típiques de Brahms hi eren presents. Sublim!

Amb Beethoven, amb la Simfonia núm. 9 i l’Orquestra de Cambra d’Europa tots els matisos que vaig percebre amb Brahms hi són presents. Més lent no vol dir en seu cas, avorrida; tot al contrari. El ritme marcat de Beethoven i la presència de menys músics fa que ressalti la vivacitat de l’obra. Una característica que també repeteix amb Beethoven i que m’agrada perquè no ofega l’oient és els silencis o parades ajuden a la comprensió musical.

No m’ha decebut gens ja que molts altres directors, sobretot de la vella guàrdia, feien sonar vent i corda de manera que s’aixafaven mútuament, sempre en detriment del vent, tant important amb Beethoven! L’orquestra sona clara i tot instrument, sobretot vent està al seu lloc. És clar que l’Orquestra de Cambra d’Europa té la seva gràcia. El que sí he trobat a faltar són les trompetes naturals...El darrer moviment ha estat esplèndid. Moltes felicitats!!!!!

Malgrat que no entengui ni un borrall d’anglès, gaudeixo molt de les seves MasterClass. Sóc una apassionada de la direcció orquestral! En un concert m’agrada veure com el director assenyala les entrades...

Felicitats des de Catalunya!!!

Ara compareu-la amb la de Paavo Järvi, us la vaig posar pel dia d'Estònia.

L'Orquestra de Cambra d'Europa sol interpretar amb criteris històrics. És això, una orquestreta de Cambra més reduïda que la de Bremen... Que la gaudiu!

 

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
Hi ha diferències però tenen la mateixa essència
16 d'Abril 2013
Modest
Francament, ssi tingues que tria em seria imposible
16 d'Abril 2013